اولین نکته ای که همکاران باید هنگام نصب دزدگیر به آن توجه کنند این است که: حتما سیم ورودی اصلی دزدگیر را از سیم اصلی سوئیچ بگیرند و مهمتر اینکه سیم منفی (بدنه) را هرگز از سیم کشی اتومبیل نگیرند بلکه سیم منفی دزدگیر را بوسیله بست و پیچ محکم به بدنه اتومبیل وصل کنند.

این نکته بسیار مهم است و تقریبا۸۰ درصداز مشکلات دزدگیر پس از نصب مربوط به این است که همکاران، منفی دزدگیر را از سیم کشی اتومبیل می گیرند و به بدنه پیچ نمیکنند.

عدم دقت همکاران به این مسئله باعث قطع و وصل شدن های متوالی دزدگیر، کم شدن برد ریموت کنترل، خاموش شدن اتومبیل در هنگام رانندگی و صحیح کار نکردن سیستم دزدگیر و در نهایت عدم رضایت مشتری دزدگیر میگردد.

دوم : فرستنده و گیرنده دستگاه دزدگیر، رادیوئی است و همانند دیگر دستگاه هایی از این قبیل مانند گیرنده تلویزیون، بی سیم و… رابطه مستقیم با امواج رادیوئی دارد.

مطمئنا همکاران محترم در برخی موارد به این مسئله برخورد نموده اند که مثلا یک دزدگیر را در روی میزکار خود تست کرده و مشاهده نموده اند که برد ریموت کنترل آن خوب و کافی است ولی پس از نصب روی اتومبیل برد ریموت ها کم میشود. این مسئله به چند دلیل میباشد:   (لطفا ادامه مطلب را بخوانید)

۱٫ اینکه سیم مثبت (برق)و سیم منفی (بدنه) ورودی اصلی دزدگیر را دقیق و از جای صحیح آن نگرفته اند.

۲٫ اینکه خود کیت اصلی دزدگیر را ممکن است به بدنه آهنی اتومبیل چسبانده باشند که این بسیار غلط است وبایدحتما کیت دزدگیر را از بدنه وهر گونه فلز دور نمایند تا تداخل امواج رادیوئی اتفاق نیفتد.

۳٫ سیم آنتن خود دستگاه دزدگیر است که ما شاهد بوده ایم که بعضی همکاران سیم آنتن را یا دور خود دستگاه می پیچند و یا کاور بغل درب اتومبیل را باز میکنند و با گذاشتن سیم آنتن در پشت کاور و چسباندن آن به بدنه ،کاور را میبندند که این کاملا غلط است وصحیح آن است که سیم آنتن دزدگیر را هرگز به بدنه نچسبانده ودور دستگاه هم نپیچانند. بلکه این سیم را دور سیم کشی خود اتومبیل که معمولا زیر فرمان است چند دور بپیچانید.

نکته آخر اینکه اگر با وجود تمام این کارها باز هم برد ریموت کنترلها مطلوب نبود ،همکاران میتوانند طول سیم آنتن دزدگیر را کمی بیشتر نمایند و دور سیم کشی فابریک خود اتومبیل نصب نمایند.در صورت رعایت تمام این نکات مطمئنا بهترین نتیجه وبیشترین برد دزدگیر را بدست خواهند آورد.

درمورد نصب آنتن دزگیر های تصویری هم همین مطالب صدق میکند و همکاران باید توجه داشته باشند که نه کابل آنتن و نه خود آنتن را نباید به بدنه آهنی نزدیک کنند وهرگز هم آنتن را به خود کیت دزدگیر نچسبانند بلکه آنتن را جداگانه بدون اینکه کابل و آنتن به بدنه فلزی نزدیک شود روی کاورهای پلاستیکی و دور از هر فلز نصب کنند.

مسئله دیگر در مورد نصب رله قطع استارت است. همکاران محترم باید دقت نمایند که رله قطع برق را بر روی A.CC و یا کوئل وصل ننمایند و بهترین روش وصل رله برروی استارت است.وصل نمودن رله بر روی کوئل و یا  A.CC  که معمولا همکاران بنا به درخواست مشتری خود جهت استفاده آنتی های جک (ماشین خاموش کن) وصل میکنند، ممکن است به سیستم جرقه زنی اتومبیل مخصوصا اگر سیستم آن انژکتوری باشد ،صدمه جدی وارد نماید و حتی بعضی شرکت هائی که خدمات پس از فروش اتومبیل را انجام میدهند، در صورت بروز ایراد در سیستم جرقه زنی اتومبیل از انجام خدمات رایگان فوق ممانعت میکنند . لذا بهترین روش برای وصل یک رله، وصل نمودن آن در مسیر استارت است نه دیگر موارد.

همکارانی که با اصرارمشتریان خود در این مورد مواجهند این مسائل را برای آنان اگر به صورت کارشناسی شده و دقیق توضیح دهند، مطمئنا مشتری از این کار منصرف خواهند شد و مشکلات احتمالی بعدی هم برای مصرف کننده و هم برای همکاران بوجود نخواهد آمد.

نکته دیگری که همکاران محترم باید دقت کنند در مورد نصب چشم اولتراسونیک میباشد. همکاران همیشه هنگام نصب چشم بر روی دستگاه هائی که خروجی چشم جداگانه ندارند، مستقیما سیم چشم را بر روی سیم های شوک می بندند. صحیح ترین کار هم همین است ولی باید این نکته را رعایت نمایند:

همیشه سیم های تحریک شوک و چشم را با دو دیود به دستگاه وصل کنید.به این صورت که سیم ورودی مثبت ( برق) و منفی (بدنه) چشم را مستقیم از شوک گرفته وسیم تحریک شوک را قطع کنید و با دیود معمولی به این روش به آنان وصل کنید که دو پایه مثبت یعنی بدون خط دیود ها را به هم وصل کرده و به ورودی شوک دزدگیر که قبلا آن را قطع کرده اید به سمت دستگاه متصل کنید و دو پایه منفی دیودها یعنی سمت خط دار دیودها را یکی به سیم تحریک شوک و دیگری را به تحریک چشم متصل نمائید. این کار ضمن جلوگیری از تداخل کار چشم و شوک ،عمر آنها مخصوصا عمر شوک را زیاد کرده و باعث اشکالات بعدی نخواهد شد.

حتما همکاران هنگام نصب چشم بر روی سیم های شوک، به این مورد که یا چشم ویا شوک کار نکرده و یا با اشکال و تاخیر عمل کند برخورده اند. اگر تحریک های چشم و شوک را به طریق گفته شده و با دو دیود به دستگاه وصل نمائید اولا هیچگاه به چنین مواردی برخورد نمیکنید و دوما عمر چشم و شوک را بیشتر کرده اید.

پنجم : همکاران محترم میدانند که اکثر دستگاههای دزدگیر دارای یک و یا چند جامپر برای کارائی های بیشتر یک دستگاه میباشند. در صورتیکه خواستید این جامپرها را برای اضافه و یا قطع برنامه ای در سیستم قطع یا وصل و یا تغییر دهید حتما به این نکته دقت کنید که برق دستگاه را قطع نموده و پس از تغییر جامپر مجددا آن را وصل نمائید. اکثر دزدگیرهای امروزی دارای قطعات چیپ (میکروکنترلر) یا همان IC های فرمان هستند و در صورت عدم رعایت و وصل بودن تغذیه دستگاه که همان برق اصلی میباشد در هنگام تغییر جامپرها، ممکن است به این قطعات چیپ و یا دیگر قطعات آسیب وارد آمده و باعث خرابی آنها گردد. ضمنا در برخی دستگاهها مادامی که تغذیه دستگاه قطع نشده باشد حتی اگر جامپر را هم تغییر داده باشید بازهم برنامه مورد نظر تغییر نکرده وهمان برنامه قبل از تغییر جامپر باقی میماند. لذا توصیه جدی به شما این است که اول تغذیه (برق) دستگاه را قطع نمائید وسپس اقدام به تغییر جامپرها نمائید.

ششم : نکته دیگر در مورد چگونگی نصب صحیح صندوق پران است. میدانید که برخی از دزدگیرها خروجی صندوق پران مثبت دارند و بعضی خروجی منفی.

آن دسته از دزدگیرهائی که خروجی مثبت دارند یک رله در داخل دستگاه طراحی و نصب شده و نسبتا جریان خروجی خوبی برای به حرکت در آوردن موتور پمپ دارند. ولی در دستگاه هائی که خروجی منفی دارند اینگونه نیست و جریان خروجی بسیار ضعیف است. برای نصب پمپ به این دسته از دزدگیرها حتما می بایستی یک رله به منظور افزایش جریان خروجی نصب کرد. در صورتی که رله به دستگاههای دزدگیر با خروجی منفی متصل نکنید حتما خروجی دستگاه فوق معیوب میشود زیرا این خروجیها جریان بسیار پائینی داشته و در صورت عدم وصل رله جریان بسیار زیادی را از این خروجی مصرف میکند که همین امر سبب خرابی در  ICقسمت مربوطه دستگاه میشود

ضمنا توصیه ما این است که کارائی های سیستمی که همکاران روی اتومبیل های مشتریان خود نصب میکنند را به صورت خلاصه وار و ساده و قابل درک تایپ و تکثیر نموده و یک نسخه از ان را حتما پس از نصب به مصرف کننده بدهید. این کار علاوه بر اینکه وقت همکاران را به جهت مراجعات متعدد مشتریان محترم به خاطر پرسش کارائی های سیستم تلف نمی نماید، مصرف کنند گان محترم نیز با چگونکی کار با دستگاه آشنا شده و از خرابی های بعدی جلو گیری میکند.

نویسنده : عباس سلیمان سالم