دو نکته ای که در انتخاب نوع لنز بسیار حائز اهمیت است فاصله کانونی و نوع کنترل دیافراگم است. برای این منظور باید به دیگر مشخصات لنز این توجه کنیم.
فاصله کانونی در لنز دوربین مداربسته
فاصله دید که بر حسب میلی متر است با زاویه دید نسبت معکوس دارد یعنی فاصله دید بزرگ، زاویه دید کم و فاصله کانونی کوچک ،زاویه دید وسیعی را در بر می گیرد.و بدین ترتیب تصویر برداری از فواصل دور ممکن می شود. بیشترین لنزهایی که برای دوربین مداربسته بکار می رود، لنزهای زوم و لنزهای چندکانونی هستند؛ لنزهای زوم در واقع لنزهایی با فاصله کانونی ثابت هستند، لنزهای چند کانونی هم لنزهایی هستند که فواصل کانونی متغیر دارند. تصویری که بر روی صفحه نمایش وجود دارد توسط فاصله کانونی لنز مشخص می گردد.
لنز با فاصله کانونی ثابت
لنزهایی که دارای فاصله کانونی ثابت هستند در واقع زاویه دید و عمق ثابتی هم دارند که بر حسب میلی متر نمایش داده می شود. مثلاً لنز ثابت ۲٫۸ میلی متر دارای فاصله کانونی (۲٫۸ mm)، زاویه دید (حدود ۱۵۰ درجه) و عمق دید (حدود ۸ متر) میباشد. لازم به ذکر است لنزهای ثابت در مواقعی انتخاب میشوند که زاویه و عمق دید مناسب دقیقاً مشخص باشد.
لنز فاصله کانونی متغیر
در این نوع لنزها چون فاصله ثابت نیست بنابراین زوایا و عمق دید متغیر است. معمولاً این لنزها با دو فاصله کانونی تعریف می شوند. یعنی تمام لنز های چند کانونی یک فاصله کانونی اولیه و یک فاصله کانونی ثانویه دارد که بیانگر فاصله دو عدسی در دوربین مداربسته است.
مثلاً لنز ۵~۵۰ دارای فاصله کانونی از ۵mm تا ۵۰mm می باشد. یعنی فاصله بین ۵ تا ۵۰ میلی متر قابل تغییر و تنظیم است.
بزرگنمایی = فاصله کانونی/ مسافت
چون فاصله کانونی در این لنزها به صورت دستی تنظیم می شود، باید پس از اطمینان از فاصله صحیح لنز را به یک لنز فیکس با تبدیل کرده و سپس شروع به کار کنیم. در هر کدام از لنزهای چند کانونی دو اهرم موجود است یکی از آنها مربوط به فاصله کانونی یعنی همان جابجایی لنز دوم و دیگری مربوط به وضوح تصویر است که فاصله عدسی اول تا ccd را در بر می گیرد. چون این لنزها دارای تنضیم و فوکوس اتوماتیک نیست باید بعد از هر تغییر در فاصله کانونی باید عدسی اول را نیز به صورت دستی تنظیم کنیم.
در واقع لنزهای چند کانونی این اختیار را به ما می دهد که در بازه فاصله کانونی خودمان و با زاویه و عمق دیدی که مد نظرمان است ، تصویربرداری را آغاز کنیم.