دانشمندان حوزه برق خورشیدی اخیراً یک ژل پلیمری که از کلرید کلسیم و نانولوله های کربنی ساخته شده است را پیشنهاد می دهند که این قابلیت را برای پنل های خورشیدی ایجاد می کند که افزایش دمای زیاد نداشته باشند و بازدهی شان رشد پیدا کند.
کلرید کلسیم به شیوه راحتی در پشت پنل های خورشیدی استفاده می شود. این ماده که خواص خشک کنندگی بالا و البته چسبندگی فراوانی دارد، در طول شب می تواند هوای مرطوب فضای بیرون را به درون ژل منتقل کند و درجایی بهعنوان مایع ذخیره نماید. این ژل با جذب رطوبت محیط منبسط میشود و توان آن بهصورت بالقوه دو برابر میگردد.
حال درطول روز نانولولههای کربن گرمای خورشید را از پنل خورشیدی جذب میکنند. وقتیکه گرما به اندازهی کافی به ژل منتقل شد، آب ذخیرهشده در ژل بهقدر کافی داغ میگردد و به بخار تبدیل میشود. در مرحله بعد این آب از ژل تبخیر میشود و گرمای ناشی از تابش خورشید را با خود به بیرون منتقل مینماید. به این ترتیب باعث خنک شدن سطح پنل خورشیدی می گردد.
با آزمایش این ژل، بر روی پنل های خورشیدی تحت تابش مصنوعی، مشاهده شد که دمای پنل خورشیدی 10 درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرد. جالب این است که آزمایش این ژل در فضای بیرون و محیط طبیعی سبب کاهش دمای بیشتری در سطح پنل شد و به طور کلی راندمان پنل خورشیدی را تا 19 درصد بهبود داد.
“رنویان لی”، دانشمندی که بر روی این پروژه کار می کند اعتقاد دارد که این فناوری خنککننده میتواند در برنامههای زیادی مورد استفاده قرار بگیرد؛ چون بخار آب در همه جا وجود دارد.
این فناوری نوین ژل خنک کننده به سادگی در مقیاسهای مختلف کارایی دارد. ژل پلیمری میتواند از اندازه چند میلیمتر برای استفاده در دستگاههای الکترونیکی تا مقیاس صدها متر مربع برای ساختمان ها و یا حتی خنک سازی نیروگاهها مورد استفاده قرار بگیرد