Bit rate یا نرخ بیت در تجهیزات ضبط تصاویر سیستم مداربسته به مشخصه ای گفته می شود که نشان دهنده تعداد بیت اطلاعات پردازش یا منتقل شده در واحد زمان است. تصاویر مداربسته پس از دریافت در دستگاه ضبط تصاویر یا پیش از آن در خود دوربین بسته به نوع سیستم مداربسته به صورت داده های دیجیتال در می آیند ، یکی از مشخصه های مهم در مورد پردازش و انتقال داده های دیجیتال بیت ریت یا نرخ بیت است که در واقع نشان دهنده حجم تصاویر یا اطلاعاتی است که در یک زمان مشخص از جایی به جای دیگر در سیستم مداربسته انتقال یا پردازش می یابد.

عدد Bit rate در سیستم مداربسته نشان دهنده حجم تصویر می باشد و یکی از عوامل مهم در تعیین کیفیت تصاویر می باشد. در تصاویر مداربسته بدون فشرده سازی ، معمولا تصویری که دارای عدد بیت ریت بالاتر باشد از کیفیت بالاتری نیز برخوردار می باشد اما در سیستم های امروزی معمولا تصاویر مداربسته هنگام انتقال یا ضبط فشرده سازی می شوند. با استفاده از استانداردهای فشرده سازی مانند استاندارد H.264 و ورژن جدیدتر آن یعنی H.265 می توان بدون کاهش کیفیت میزان Bit rate تصاویر را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

چرا Bit rate تجهیزات مداربسته مهم است ؟

کیفیت تصاویر در دوربین مداربسته معمولا با رزولوشن مشخص می شود و یکی از فاکتورهای مهم در تعیین کیفیت دوربین می باشد. تصاویر ایجاد شده توسط دوربین مداربسته باید توسط پردازشگر تصویر موجود در دوربین IP یا دستگاه ضبط تصاویر پردازش ، فشرده سازی ، پخش یا ضبط شوند ، در صورتیکه میزان Bit rate دوربین تحت شبکه یا دستگاه ضبط تصاویر با کیفیت تصاویر ایجاد شده همخوانی نداشته باشد و میزان آن پایینتر از این مشخصه در دوربین مداربسته شما باشد نمی تواند به بهترین حالت آنها را پردازش و از آنها استفاده کند و این مورد می تواند منجر به کاهش کیفیت تصاویر یا موارد دیگری شود که در ادامه بیشتر در مورد آنها توضیح خواهیم داد.

کم بودن میزان Bit rate چه تاثیری در تصاویر مداربسته می گذارد ؟

همانطور که گفته شد در صورتیکه میزان Bitrate تجهیزات مداربسته پایین باشد ، این کمبود Bitrate با روش های مختلفی جبران خواهد شد. روش هایی که برای جبران این مورد به کار می روند شامل موارد زیر است :

کاهش کیفیت تصویر : متداول ترین روشی که در کمبود میزان نرخ بیت مورد استفاده قرار می گیرد کاهش رزولوشن تصویر می باشد ، در این روش تصاویر با کیفیت پایینتری پردازش و ذخیره می شوند و بسته به میزان اختلاف مقدار آن می تواند متفاوت باشد.

کاهش FPS ( تعداد فریم در ثانیه ) : یکی از روش های دیگر در جبران کمبود میزان Bit rate کاهش تعداد فریم تصاویر در ثانیه می باشد. در صورت کم بودن زیاد میزان نرخ بیت این کاهش می تواند کارایی سیستم مداربسته را به شدت کاهش دهد.

فشرده سازی بیش از اندازه تصاویر دوربین مداربسته : یکی از روش های دیگر که معمولا کمتر مورد استفاده قرار می گیرد فشرده سازی بیشتر از حد معمول می باشد این روش کیفیت تصویر را به شدت کاهش می دهد و تاثیر زیادی در افزایش ظرفیت ندارد.

در هنگام خرید تجهیزات مداربسته ، توجه داشته باشید که میزان بیت ریت دستگاه ضبط تصاویر با کیفیت و تعداد دوربین مداربسته همخوانی داشته باشد ، در غیر اینصورت مجبور خواهید بود با یکی از روش های بالا این کمبود نرخ بیت را جبران کنید.

چرا تجهیزات مداربسته را با میزان Bitrate بالاتر نمی سازند ؟

جواب این سوال کاملا واضح است ، در صورت افزایش Bit rate نیاز به سخت افزار قویتری برای پردازش تصاویر با نرخ داده بالاتر می باشد و این باعث افزایش هزینه و قیمت تمام شده دستگاه برای سازنده می شود.

این افزایش قیمت با توجه به عدم آشنایی اکثر مصرف کنندگان با این مشخصه می تواند تاثیر زیادی بر روی آمار فروش تولید کنندگان داشته باشد و محصولات با Bitrate پایینتر به دلیل قیمت کمتر آنها فروش بالاتری نسبت به تجهیزات با Bitrate بالاتر داشته باشد و مصرف کنندگان معمولا کمتر دلیل این تفاوت قیمت را تشخیص می دهند.

یکی از دلایل پایین بودن قیمت بعضی از دستگاه های ضبط تصاویر دوربین مداربسته (دستگاه DVR ، NVR و … ) موجود در بازار نیز همین کم بودن میزان بیت ریت دستگاه می باشد که معمولا مشتریان متوجه این مورد نمی شوند و پس از خرید دستگاه حتی با وجود تهیه دوربین های با کیفیت به کیفیت مورد نظر خود دست نمی یابند.

منبع: Nezarati.ir

[lightbox thumb=”http://mag.ipmcctv.com/wp-content/uploads/2016/05/channel-telegraaam.jpg” link=”https://telegram.me/ipmcctv”]