در شهرهای بزرگ به لحاظ تجمع جمعیت، ایجاد امنیت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و این مهم با تکیه به روش‌های کلاسیک امکان‌پذیر نخواهد بود. بهره‌گیری از روش‌های مدرن و استفاده از تکنولوژی روز به نیروهای امنیتی و انتظامی در ارائه خدمات به مردم یاری خواهد کرد.

یکی از روش‌های بهره‌گیری از فن‌آوری روز دنیا برای ایجاد امنیت در شهرها استفاده از مرکز جمع‌آوری آژیرها و سیستم سرپرستی و نظارت الکترونیکی از راه دور بر عملکرد صحیح دستگاه‌های نصب شده در اماکن است.

امروز تقریباً تمام شهرهای بیش از پانصد هزار نفر جمعیت در کشورهای اروپائی و آمریکا از این مراکز برای ایجاد امنیت در اماکن خصوصی و عمومی استفاده می‌کنند.

شرح ویژگی‌ها

همان‌طور که از نام این مراکز می‌توان دریافت وظیفه آن‌ها نظارت دائم بر عملکرد دستگاه‌های حفاظتی نصب شده در اماکن است تا آن‌ها بتوانند در مواقع اضطراری و ایجاد خطر پیغام‌های مربوط به نوع خطر را به این مراکز ارسال کنند در مقوله سیستم‌های حفاظتی به اثبات رسیده که صرف انتخاب یک سیستم با دقت بسیار بالا برای فضاهای با درجه امنیت متفاوت نمی‌تواند رمز موفقیت در پوشش امنیتی آن‌ها باشد. بلکه اعلام به موقع و مؤثر وضعیت اضطراری به مراکز ذیربط عاملی تعیین کننده است.

– ارتباط منظم و برنامه‌ریزی شده بین مراکز جمع‌آوری آژیرها و پانل‌های نصب شده در اماکن مهم‌ترین رمز موفقیت در اعلام سریع و به موقع موارد اضطراری و خطر به مراکز امنیتی می‌باشد.

– گزارش‌گیری به صورت منظم در هر ۲۴ ساعت از پانل‌ها برای درک سالم بودن آن‌ها و دریافت گزارش عملکرد در ۲۴ ساعت گذشته اعلام وقایع اضطراری متفاوت با توجه به نوع سنسورهای که در محل نصب شده‌اند (مانند آتش‌سوزی، سرقت، نشت گاز، نشت آب، نشت مونواکسید کربن، وضعیت درخواست اورژانس و …)

– ایجاد ارتباط منظم با کاربران سیستم‌های حفاظتی از طرف این مراکز یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این مراکز است که هم از نظر روانی و هم از نظر امنیتی برای کاربران نقش مهمی را ایفا می‌کند.

– پیگیری زمان ورود و خروج کاربران با درجه‌های امنیتی متفاوت به مراکز تحت نظارت یکی دیگر از وظایف مهم مراکز دریافت آژیرها است.

تجهیزات مراکز و ظرفیت پذیرش

سخت افزارها

تجهیزات سخت‌افزاری مراکز مودم‌های ارتباط دهنده خاصی هستند که توسط کمپانی‌های محدودی در آمریکا و کانادا تولید می‌شوند این مودم‌ها از ویژگی‌های خاص حفاظتی برخور دارند و در ظرفیت‌های متفاوت برای خطوط تلفن تولید می‌شوند و قابلیت دریافت و ضبط موقت گزارش‌ها در موقع قطع ارتباط با کامپیوتر سرور را دارند.

مودم‌های مخصوص با کامپیوترهای معمولی در ارتباط خواهند بود. نسبت تعداد مشترکین و ظرفیت خطوط تلفن و همین‌طور تعداد مورد نیاز کاربران عوامل تعیین‌کننده در انتخاب سخت‌افزارها هستند.

نرم افزارها

نرم‌افزارهای مورد استفاده در این مراکز توسط کمپانی‌های تولیدکننده مودم و تجهیزات سخت‌افزاری ارائه می‌گردند و قابلیت‌های متفاوت نسبت به همدیگر دارند این نرم‌افزارها قادرند در زبان‌های انگلیسی، فارسی، عربی، آلمانی، فرانسه، اسپانیایی و هر زبان مورد سفارش کار کنند.

محیط سیستم‌های عامل این نرم‌افزارها اغلب سیستم‌های عاملWindowsهستند و قابلیت ارائه خدمات برای مشترکین نسبت به سرویس مورد درخواست را به صورت خودکار انجام می‌دهند.

این نرم‌افزارها می‌توانند نسبت به حجم پذیرش مشترکین ارتقا یابند و یا نیازهای خاص محلی را پاسخگو باشند در منوی اصلی این نرم‌افزارها ابتدا فایل کاملی از مشخصات کاربران سیستم‌های حفاظتی ثبت می‌شود و اعلام رمز خاصی بین مشترکین و مرکز در پرونده ثبت می‌شود این نرم‌افزارها قادرند پرونده مشترکین را با نقشه‌های گرافیکی محل مورد حفاظت همزمان ثبت کنند ثبت وقایع و گزارش‌گیری و ثبت گزارش‌ها و اعلام آمار جزء وظایف این نرم‌افزارها هستند. تحلیل پرونده مالی و ارسال صورت حساب دستی یا اینترنتی یکی دیگر از وظایف مهم این نرم افزارها است.

تجهیزات اماکن

تجهیزات اماکن نسبت به درجه امنیتی و امکانات ورودی این تجهیزات دسته‌بندی می‌شوند.

§ پانل‌های تا شش ورودی برای اماکن معمولی مثل آپارتمآن‌ها یا مغازه‌های کوچک

§ پانل‌ها تا شانزده ورودی برای اماکن ویلائی و فروشگاه‌های بزرگ و بانک‌ها

§ پانل‌های تا چهل و هشت ورودی برای اماکن بزرگ و اداری

§ پانل‌های تا نود و شش ورودی برای محیط‌های با درجه امنیتی بالا مثل مراکز اداری وزارتخانه‌ها، پادگان‌ها و غیره

§ پانل‌های تا دو هزار و پانصد ورودی برای مراکز تجاری، برج‌ها و مجتمع‌های مسکونی

پانل‌ها با استانداردهای خاصی تولید می‌شوند تا بتوانند به صورت خیلی سریع و با پروتکل‌های استاندارد شده با مراکز تماس گرفته و با اعلام وقایع مرکز را از اتفاق افتاده آگاه کنند. پانل‌ها نسبت به تعداد ورودی‌ها از حداقل پانصد اتفاق تا ده هزار اتفاق را در حافظه داخلی ذخیره می‌کنند تا در صورت اختلال در ارتباط با مرکز وقایع اتفاق افتاده را حفظ و از آن حراست کنند. این پانل‌ها قابلیت ارتباط با کامپیوتر را دارند و می‌توانند گزارش اتفاقات را در کامپیوتر با نرم‌افزارهای خاص نمایش دهند.

پانل‌ها باید از مدارهای جانبی و سنسورها و همین‌طور آژیرها و باطری‌ها بطور مرتب محافظت کنند و گزارش عملکرد این مجموعه را در خود ثبت و به مرکز نیز اعلام کنند.

ورودی پانل‌ها قابلیت اتصال به انواع سنسورها را دارند و می‌توانند گزارش مربوط به هر ورودی را با سنسور مرتبط به مرکز ارسال کنند.

آن‌ها قادرند رمزهای متفاوت حداقل از پنجاه نوع رمز کاربر الی شصت هزار نوع را در خود ذخیره کنند و هر کاربر بتواند امکانات خاص خود را از رمز دریافت کند.

این پانل‌ها نسبت به نیاز برای ارسال گزارش به مراکز قابلیت تنظیم دارند مثلا ارسال گزارش‌های تأخیر ورود یا تأخیر خروج یا استفاده از رمزها در موقع غیرمسلح بودن پانل‌ها. همچنین قادرند همزمان با چندین مرکز نظارتی ارتباط برقرار نموده و برای هر کدام گزارش خاصی را ارسال کنند.

معرفی سرویس‌های مراکز

سرویس‌های اضطراری

سرویس‌های اضطراری به معنی اعلام نیازمندی فوری به کمک در اماکنی است که مجهز به پانل‌های قابل ارتباط به مراکز هستند. مشترکینی که فقط برای دریافت سرویس اعلام وضعیت اضطراری در مراکز ثبت نام می‌کنند، حداقل هزینه اشتراک را پرداخت می‌کنند.

از جمله سرویس‌های اضطراری عبارتند از: اعلام سرقت شبانه، اعلام سرقت روز، اعلام سرقت بدون آژیر، اعلام سرقت و ورود محوطه خصوصی اماکن، آژیر مبتنی بر دستکاری اجزای مجموعه و اعلام غیر مسلح شدن با تمدید.

سرویس‌های خاص

سرویس‌های خاص برای مشترکین که هزینه آن را پرداخت می‌کنند می‌تواند امنیت بسیار بالایی را برای اتفاقات احتمالی تأمین کنند. مراکز نظارتی با انعقاد قرارداد دو طرفه با بیمارستآن‌ها و مراکز اورژانس و آمبولانس‌های خصوصی و دولتی در موقع نیاز معرف نزدیکترین بیمارستان جهت پذیرائی مصدوم خواهند بود. اهمیت این سرویس در سرعت عمل دریافت پیغام کمک و ارسال عاملین و انتقال مصدومان به بیمارستآن‌ها است.

اعلام به موقع حریق به مراکز آتش‌نشانی از اهمیت خاصی برخوردار است مخصوصاً در مواقعی که در منزل نیستند و یا در ارتباط با آتش‌نشانی دچار مشکل می‌شوند.

نشت آب در اماکن موجب خسارات سنگینی می‌شود مخصوصاً در مواقعی که اسناد و مدارک مهمی مورد تهدید قرار بگیرند. نشت گاز سمی در محیط‌های بسته افراد حاضر در آن محیط را در تهدید مرگ قرار می‌دهد و متأسفانه سالانه شاهد آمار سنگینی از خفه شدن کل خانواده در یک شب زمستانی با گازهای منتشره از بخاری هستیم.

نشت گاز در اماکن خطر آفرین است و مراکز نظارتی می‌توانند هشدارهای لازم را پس از دریافت گزارش نشت گاز به مالکین بدهند.

مشترکین دریافت‌کننده سرویس‌های نظارتی مثل بانک‌ها و جواهرفروشی‌ها و اماکن خاص می‌توانند با دریافت این سرویس از مرکز، مراقبت با الویت بالا دریافت کنند در این سرویس اپراتورها در مرکز وقت بیشتری را برای نظارت بر مجموعه سپری می‌کند و تعداد اپراتورها برای سرویس‌های نظارتی ویژه بیشتر از دیگر سرویس‌ها خواهد بود.

سرویس‌های فنی

دریافت سرویس‌های فنی برای مشترکین در مواقعی اهمیت پیدا می‌کند که معمولاً مالکین در منزل حضور ندارند یا به مسافرت‌های طولانی رفته‌اند. خدمات این سرویس برای نشت آب، نشت گاز، نشت مونواکسید و کمک‌های فنی اورژانس می‌باشد.

سرویس‌های نظارتی

دریافت سرویس‌های نظارتی، مشترکین را از مزایای بسیاری بهره‌مند می‌کند. سرویس‌های نظارتی در واقع می‌توانند کنترل‌کننده ساعات ورود و خروج افراد باشند. کنترل‌کننده زمان‌های قانونی مسلح شدن و غیرمسلح شدن پانل‌ها باشند. و همچنین بر عملکرد صحیح تأسیسات اماکن نظارت کنند.

نحوه ارتباط

خطوط تلفن

یکی از روش‌های که مورد استفاده فراوان دارد استفاده از خطوط تلفن معمولی است. خطوط تلفن در نود درصد مواقع امنیت قابل توجهی دارند و چون ارتباط مکرر پانل‌ها با مراکز بیشتر در مواقع غیراضطراری اتفاق می‌افتد و کمترین ارتباط برای مواقع اضطراری استفاده می‌شود لذا خطوط تلفن روش ارزان و اقتصادی برای ارتباط با مراکز نظارتی است. ولی در محیط‌هایی که ترمینال‌های خطوط تلفن به راحتی در اختیار سارقین و افراد خاطی قرار بگیرد امنیت آن را در مواقع اضطراری کاهش می‌دهد.

خطوط سیمی به صورت شبکه دیتا

این روش که با اختصاص یک سیم دو رشته از سوی مخابرات برای کلیه اماکن می‌تواند پانل‌ها را همیشه روی شبکه حفاظتی مستقر کند از درجه اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و یکی از روش‌های مدرن ارتباط پانل‌ها با مراکز نظارتی است. مزیت این روش ارتباط بیست و چهار ساعته در شبکه است و مراکز نظارتی نظارت دائم برای ارتباط با پانل‌ها را دارند لذا در صورت نیاز به ارتباط هیچ‌گونه شماره‌گیری انجام نمی‌گیرد و پانل‌ها روی شبکه اطلاعات خود را ارسال می‌کنند و سرورها مرتباً وجود پانل‌ها را روی شبکه نظارت می‌کنند.

ارتباط با ماژول GSM

این روش در محیط‌هایی که ارتباط تلفنی سیمی ممکن نیست ولی سرویس GSMموبایل در آن محیط محیا است قابل استفاده می‌باشد. همچنین به طور رزرو ارتباط سیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش از بستر مخابراتGSMمحلی استفاده می‌کند و از درجه امنیت نسبت بالائی برخوردار است.

ارتباط با ماژول بی‌سیم

روش ارتباط بی‌سیم در محیط‌هایی که فاقد امکاناتGSMو تلفن بوده مورد استفاده قرار می‌گیرد و همینطور به صورت پشتوانه سیستم‌های ارتباط تلفن نیز به کار گرفته می‌شوند. این ماژول‌ها در فرکانس‌های رادیوئی به صورت شبکه تکرارکننده سیگنال‌های ارتباطی را از اماکن به مراکز نظارتی هدایت می‌کنند. و هم بصورت ثابت و هم سیار قابل استفاده هستند.

موارد قابل پیگیری و ردیابی

دریافت گزارش‌های حفاظتی

مراکز نظارتی با استفاده از روش‌های مختلف ارتباطی که ذکر شد می‌توانند گزارش اتفاقات اضطراری را از پانل‌ها دریافت کنند تا اپراتورها دریافت این اطلاعات نسبت به اعلام آن‌ها به مراکز ذیربط اقدام نمایند.

از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اعلام سرقت، اعلام تهدید با اسلحه، اعلام سرقت در مواقع حضور مالک در محل، اعلام حمله مسلحانه، ‌اعلام ورود غیر مجاز به محوطه اماکن، ‌اعلام دستکاری قفل درب‌ها، ‌اعلام کمک اضطراری اورژانس

دریافت گزارش‌های فنی

یکی از موارد بسیار مهم در مراکز نظارتی دریافت سر وقت گزارش فنی در هر ۲۴ ساعت از پانل‌ها است زمان خاصی از طرف مرکز نظارتی به نصاب پانل اعلام می‌گردد روی دستگاه زمان مشخص تنظیم شده و پانل در زمان تعیین شده موظف به ارتباط و اعلام گزارش فنی به مرکز نظارتی است. اعلام گزارش در وقت مورد نظر بسیار مهم است و در صورت تأخیر ارسال از طرف پانل نرم‌افزار سیستم نظارتی اعلام هشدار به اپراتور جهت پیگیری خواهد داد و اپراتورها موظف به پیگیری موضوع خواهند بود. کارکرد صحیح و گزارش‌گیری به موقع نشانگر سالم بودن و آماده باش بودن پانل است.

گزارش‌های فنی شامل تست دوره‌ای از اجزاء می‌باشد از جمله سنسورها، سیم‌کشی، برق، باطری، تغییر رمز کاربران تغییر تنظیمات انجام شده توسط نصاب، تغییر امکانات کاربران برای دسترسی به تنضیمات پانل‌ها، اضافه یا کم شدن سنسورها توسط نصاب‌ها و دستکاری سنسورها یا پانل یا نحوه عملکرد آژیرها

عملکرد اپراتورهای مرکز نظارتی

تعداد اپراتورها و ساعت کار

مراکز نظارتی به صورت بیست و چهار ساعته فعالیت می‌کنند. تعداد اپراتورها نسبت مستقیم با تعداد مشترکین دارد و می‌توان برای هر سیصد الی پانصد مشترک یک اپراتور پیش‌بینی کرد در مراکز نظارتی معمولاً برای شیفت روزانه از اپراتورهای زن استفاده می‌شود و آن‌ها در طول روز معمولاً با آژیرهای خطر کمتر مواجه می‌شوند ولی وظیفه دریافت گزارش‌های فنی از پانل‌ها و ارتباط با مشترکین را دارند.

نحوه انتخاب اپراتورها

اپراتورها معمولاً از افراد با درجه امنیتی بالا انتخاب می‌شوند و آن‌ها را باید مراکز امنیتی و انتظامی شناسائی و تائید کنند. حداقل ارزش تحصیلی برای اپراتوری مراکز نظارتی کاردانی است.

آموزش اپراتورها

اپراتورها پس از تعیین صلاحیت در طی یک ماه در دوره‌های فشرده آموزش داده می‌شوند و هر شش ماه یکبار آموزش آن‌ها تمدید و دوره‌های جدید نسبت به قابلیت اپراتورها به آن‌ها آموزش داده می‌شود. این دوره‌ها توسط مؤسسات آموزشی که مرکز آن‌ها در آمریکا و کانادا است تدوین و تدریس می‌شود و دریافت گواهینامه پایان دوره معتبر این مؤسسات برای اپراتورها الزامی است.

مدیریت بر عملکرد اپراتورها

به لحاظ اینکه هیچ مجموعه فنی بدون مدیریت پویا قابل ادامه حیات نیست در سیستم‌های نظارتی ایجاد انگیزه رقابت بین چندین مرکز می‌تواند بهترین روش برای ارتقاء سطح مدیریت در مراکز نظارتی باشد. ایجاد انحصار در ارائه امتیاز احداث مراکز نظارتی کیفیت عملکرد این مراکز را بسیار پائین می‌آورد.

عملکرد نصاب‌ها و سیستم‌های نظارتی

نحوه انتخاب نصاب‌ها برای سطوح امنیتی متفاوت

مراکز نظارتی در ارتباط مکرر با گروه‌های نصب‌کننده هستند این ارتباط دو طرفه بین نصاب و مرکز بسیار مهم است. در صورت عدم هماهنگی بین نصب‌کننده سیستم و مرکز نظارتی هیچگونه ارتباط فنی خوبی میان پانل و مرکز را نمی‌توان انتظار داشت همینطور افرادی که این سیستم‌ها را نصب می‌کنند برای سطوح امنیتی و پانل‌های خاصی قابلیت داشته و برای این منظور آموزش دیده‌اند.

آموزش نصاب‌ها

در کشورهای آمریکایی و اروپا مؤسسات آموزش خاصی که مورد تأیید مراکز امنیتی و انتظامی نیز هستند وظیفه آموزش نصاب‌ها را بر عهده دارند و با گذاشتن دوره‌های متنوع در تخصص‌های مختلف افراد علاقمند را آموزش می‌دهند و گواهینامه پایان دوره این مؤسسات در استخدام آن‌ها و تمدید جواز کار آن‌ها بسیار مهم است.

دوره‌های آموزشی به لحاظ ارتقا و روز به روز فن‌آوری سیستم‌های حفاظتی معمولاً هر شش ماه یکبار تمدید می‌شود و نصاب‌ها برای تمدید گواهینامه کار یا جواز باید در دوره‌های تکمیلی آموزش مجدد داده شوند.

نظارت فنی بر عملکرد نصاب‌ها

هر نوع سیستم اجرائی فنی نیاز به نظارت فنی دارد تا تضمین کننده عملکرد صحیح آن سیستم باشد. ایجاد یک پروسه نظارت و تائید توسط افراد فنی با تخصص ویژه برای پروژه‌های حفاظتی با درجه امنیتی بالا مورد نیاز است.

مدیریت به عملکرد نصاب‌ها

برای ارتباط صحیح و مرتب با مجموعه نصاب‌ها مدیریت بر عملکرد نصاب‌ها در نحوه انتخاب سیستم‌ها و سنسورها و ایجاد اعتماد و حس مشارکت بین نصاب‌ها و مرکز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است برای رفع عیب سیستم در اماکن به لحاظ ایجاد آژیرهای خطا، خرابی سنسورها، خرابی پانل، آموزش کاربران و تغییر در کاربری پانل‌ها نسبت به نیاز مشترکین در موقع ارتقای سرویس‌های درخواستی روش‌های مدیریت به لحاظ جلب همکاری نصاب‌ها بسیار مهم است.

پذیرش مشترکین

مشترکین سرویس عادی

برای عضو شدن در مجموعه نظارتی اول باید قرارداد نصب با یکی از شرکت‌های مورد تایید امنیتی و فنی انعقاد گردد. سپس هماهنگی لازم جهت اتصال به مراکز نظارت با روش‌های مختلف پیش‌بینی شده انجام گیرد بعد پرونده برای آن مشترک نسبت به سرویس مورد نیاز در سیستم نرم‌افزاری ایجاد شود. تست‌های آزمایشی ارتباط انجام گیرد دوره آموزشی برای کاربران برقرار شود.

مشترکین سرویس‌های ویژه

مشترکین سرویس‌های ویژه پس از طی بند اول همین مجموعه با نصب تجهیزات خاص توسط شرکت‌های نصب‌کننده و دریافت اطلاعات محل نصب و نوع تجهیزات و کروکی محل اقدام به افتتاح عضویت ویژه می‌کنند.

سرویس‌های با درجه امنیتی بالا

مشترکین متقاضی برای دریافت سرویس‌های با درجه امنیتی بالا به لحاظ نوع سرویس از دو روش ارتباط بی‌سیم و GSMو تلفن به صورت همزمان استفاده خواهند کرد.

[lightbox thumb=”http://mag.ipmcctv.com/wp-content/uploads/2016/05/channel-telegraaam.jpg” link=”https://telegram.me/ipmcctv”]